Az ipari folyamatokban keletkező hulladékok széles köre esetében lehetséges a brikettálás.

Gépsoraink az alábbi anyagok tömörítésére alkalmasak:

 • mindenféle fafűrészmaradvány, kemény- és puhafa, fűrészpor és parafakéreg
 • szintetikus műanyagok (polisztirol, polipropilén, poliuretán, polietilén, gumi)
 • természetes rostok és szintetikus szálak, szövetek keverékei
 • csiszolópor vagy bőr és irha hulladékai
 • papír
 • fémforgács.

Az általunk alkalmazott gépek a végtermék méretét tekintve brikettet készítenek.

 

Fabrikett, takarmánynövény brikett

Az ipari anyagok mellett a technológia másik jellemző területe a biomassza anyagok brikettálása. Tulajdonképpen minden lazább szerkezetű anyag brikettálható, melyek felhasználását nem befolyásolja hátrányosan a tömörítés, illetve a szárítás:

 • fűrészpor, faforgács
 • zöldhulladék, szalma, engergiafű
 • takarmánynövények

A brikettálás során átlagosan 80% térfogatcsökkenés érhető el, ennél azonban lényegesebb, hogy nagy mértékben segítik az anyagok hasznosítását:

 • a takarmánynövényekből a brikettkészítéssel egy száraz, tömör jól tárolható, illetve adagolható takarmányozási megoldás hozható létre
 • fa, mezőgazdasági hulladék esetében a pedig egy jól kezelhető és megfelelő alapanyag felhasználása esetén egy jó minőségű (magas fűtőértékű és alacsony koromterhelésű) tüzelőanyag nyerhető, ami hőtermelési célokra is hasznosítható, amivel megtakarítható az alternatív energiaforrás költsége, vagy akár üzleti alapon értékesítve realizálható bevétel

A tömörítéssel, illetve a tüzelőanyagként esetleg takarmányként hasznosított brikett révén csökkenthető a mezőgazdasági és ipari technológiai folyamatokból származó környezeti terhelés, ugyanakkor a biomassza „újrahasznosítása” közvetlen gazdasági előnyöket is jelent. Brikett készítése, illetve felhasználása tehát a környezeti erőforrásokkal való felelős gazdálkodás, sőt a környezeti és gazdálkodási fenntarthatóság lokális megvalósításának remek példája.

http://www.futsokosankampany.hu/

Műanyag és fém brikett

A feldolgozóiparban számos területén jelentkezik az alkalmazott technológiához kapcsolódóan a csomagolóanyagok (papír, műanyag) vagy a hulladékok (forgács, nyesedékek stb.) növekvő mennyiségének szakszerű és költséghatékony kezelésével kapcsolatos probléma. A technológiai hulladékok ömlesztett jellegéből, illetve kis sűrűségéből adódóan a megoldást az anyagok tömörítése jelenti, amivel kezelhető és kompakt egységek alakíthatók ki.

A hidraulikus tömörítéssel a műanyagok esetében jóval 90% feletti térfogatcsökkenés érhető el, de más hulladékok esetében is jelentős térfogatcsökkenés érhető el. A brikett-technológia révén tehát tárolással és kezeléssel kapcsolatos ráfordítások a nem újrahasznosítható hulladékok vagy melléktermékek esetében is jelentősen csökkenthetők.